Festiwal Filmów Kulinarnych w Gdyni

20-03-2024

W imieniu Akademii Kulinarnej K5 i Konsulat Kultury w Gdyni zapraszamy na nowy festiwal na mapie Trójmiasta!

Wydarzenie odbędzie się̨ w dniach 5-7 kwietnia 2024 w Gdyni. Festiwal połączy sztukę kulinarną z kinem. Podczas wydarzenia te dwa światy będą się przenikały i uzupełniały nawzajem. Organizatorzy zapewnią mnogość doznań wizualnych i smakowych.

 

Tutaj kupicie bilety

 

Poznajcie smakowity repertuar filmowy:

 

  • Bihar Dok 1h 13 minut
W Baskijskim Centrum Kulinarnym pięcioro studentów z różnych krajów tworzy specjalne menu Bihar Doc (jutro w języku baskijskim) na uroczystą kolację z udziałem najważniejszych twórców współczesnej baskijskiej kultury.
 
  • „Chef Flynn – najmłodszy kucharz świata ” 1h 25 min., reż. Cameron Yates
Historia genialnego kucharza, który jako 12-latek otworzył we własnym domu klub kolacyjny, któremu menu mógł pozazdrościć niejeden lokal z ambicjami. Jako szesnastoletni genialny kucharz znalazł się na okładce The New York Timesa. Jako dziewiętnastolatek otworzył własną restaurację w Nowym Jorku.
  • Jajko czy kura 1h 27 min, reż. Sébastien Gagné (dubbing, wiek 10+)
Bohaterem filmu jest 12 letni Max, który jest przedsiębiorcą. Niestety, z powodu przeprowadzki do odległej wsi musi zamknąć swoją firmę. Kiedy jednak w nowym miejscu Max zauważa kurczaki w stodole swojego kuzyna Charlesa, dostrzega też sposób na powrót do biznesu. Aby założyć ekologiczną fermę, chłopcy łączą siły z Alice, popularną youtuberką.

  • Naznaczona 1h 37 min reż Ruth Paxton
Historia Holly, matki, która zostanie poddana próbie. Jej nastoletnia córka Betsey twierdzi, że doznała głębokiego oświecenia i odmawia jedzenia ponieważ twierdzi, że teraz ciało już nie należy do niej. Czy będzie to horror czy film o zaburzeniach odżywiania? Przekonacie się podczas seansu.
  • Podróż na sto stóp 2h 2 min. reż. Lasse Hallström
Hassan marzy o zostaniu szefem kuchni i otworzeniu własnej restauracji. Gdy jego rodzina przeprowadza się do południowej Francji, Hassan odnajduje tam nową pasję kuchnię francuską. Jego talent i determinacja zostają dostrzeżone przez właściciela prestiżowej restauracji, który zatrudnia go jako pomoc kuchenną. Wkrótce Hassan odkrywa, że francuska kuchnia i jej indyjskie korzenie mogą ze sobą współgrać, a smaki z dwóch kultur mogą się wzajemnie wzbogacić.
  • W obronie jedzenia 1h 57 min.
Michael Pollan, który jest amerykańskim dziennikarzem, wielokrotnie nagradzanym autorem bestsellerów na temat jedzenia i produkcji żywności stara się odpowiedzieć na pytanie, co należy jeść, by zachować zdrowie.

 

  • Wino we krwi (Gruzja) 1h 18 min, reż. Emily Railsback
Filmowiec Emily Railsback i wielokrotnie nagradzany sommelier Jeremy Quinn badają odrodzenie 8000-letnich tradycji winiarskich, które Gruzja prawie straciła w okresie rządów sowieckich. Railsback tworzy intymną relację ukazującą gruzińską wieś, zawiłe i odporne społeczeństwo, które przetrwało regularną inwazję obcych wielokrotnie próbujących wymazać gruzińską kulturę.

ZAPRASZAMY NA FUZJĘ SMAKÓW

z K5 oraz WHITE WOOD